SYMPTOM  / HÄLSOÅNGEST         

VAD ÄR HÄLSOÅNGEST?
Hälsoångest, som också kallas hypokondri, är när man upplever fysiska symptom och bekymrar sig över om att dessa symptom är tecken på att man har eller håller på att utveckla en allvarlig sjukdom.

 

SIMULERING OCH MÜNCHAUSENS SYNDROM
Simulering, inom medicin, är när personer spelar sjuka eller överdriver ett sjukdomstillstånd genom att luras. Det kan ske med en rad olika motiv; ekonomisk kompensation, undvikande av arbete, tillgång till droger, svagare straff för brott, slippa skola, erhålla uppehållstillstånd eller bara för att få uppmärksamhet. Eftersom simulanter söker någon form av primär eller sekundär vinning, så separeras denna diagnos från somatiska sjukdomstillstånd liksom från andra fiktiva tillstånd där vinningen inte är uppenbar. Diagnosen simulering ges således när lurendrejeriets vinstmotiv är uppenbart, och skiljer sig därmed från den relaterade diagnosen Münchhausens syndrom. Münchhausens syndrom är en psykisk sjukdom som innebär att en person uppsöker sjukvården och uppger falska symptom för att komma under vård. Till skillnad från hypokondrikern, som faktiskt tror att han eller hon är sjuk, är en person med Münchhausen syndrom fullt medveten om att han far med osanning därför räknas sjukdomen närmare besläktad med mytomani. Bakom beteendet ligger ofta en personlighetsstörning av borderlinetyp. Inom psykiatrisk klassificeras Münchhausen som factitia, det vill säga sjukdomsimitering. En person med Münchhausen syndrom söker uppmärksamhet från sin omgivning genom uppvisande av en inlärd sjukdomsbild, detta i medvetet syfte att föra sjukvårdspersonal bakom ljuset.
 

MER INFORMATION
Mer information finns på följande länkar. Observera dock att vi inte kan ta något ansvar för innehållet på de sidor vi länkar till. Fler länkar på detta ämnet kan finns på vår länksida.

 

Netdoktor.se