SYMPTOM  / MISSBRUK         

MISSBRUK AV ALKOHOL, BEROENDEFRAMKALLANDE LÄKEMEDEL OCH NARKOTIKA
Personer som missbrukar alkohol, läkemedel och narkotika tänker och planerar ständigt hur och när de kan missbruka. Toleransnivån ökar, det vill säga att det krävs mer och mer för att nå samma effekt. Genom motiverande samtal kartlägger vi konsekvenserna av missbruket. Patienten får registrera fördelar och nackdelar med sitt missbruk. Omedelbart positiv konsekvens med missbruk kan vara att personen blir lugn, träffar vänner, ångesten försvinner och att det smakar gott. Omedelbart negativa konsekvenser med missbruket kan exempelvis vara att man tappar plånboken, gör bort sig, sviker sin fru, gör av med pengar och att man dricker mer än planerat. Det är alltid personen med missbruket som väljer om konsekvensen är viktig för honom eller henne.

SPELMISSBRUK
En person med spelmissbruk tänker ständigt på spelandet. Det kan exempelvis handla om stryktips, hästar, lotto, triss, enarmade banditer eller poker på nätet. En person med spelmissbruk har svårt att kontrollera, begränsa eller sluta upp med spelandet. Det är också vanligt att personen ljuger och döljer sitt spelande för anhöriga. En person med spelmissbruk kan också börja begå brott för att få mer pengar till spelandet. Ibland kan det till och med gå så långt att man förlorat någon viktig person i livet, en anställning och utbildnings- eller karriärmöjlighet på grund av spelandet.
Det kan förekomma andra problem för den som har missbruk.

 

MISSBRUK SOM INDIKATION PÅ ANDRA PROBLEM
Det kan förekomma andra problem för den som har missbruk. Då kan missbruket vara ett sätt att försöka hantera sin vardag som en form av själmedicinering. Sådana problem kan vara olika ångestproblem som till exempel social fobi, tvångssyndrom, panikångest, depression och/eller ADHD samt problem inom autismspektrumet. Det är då viktigt att man även får hjälp med dessa problem för att sluta med missbruket.