SYMPTOM  / ORTOREXI         

VAD ÄR ORTOREXI?
Ortorexin är döpt efter grekiskans ”ortodox” som betyder renlärig. Begreppet myntades i USA i slutet av 1990-talet. En person med ortorexi är fixerad vid kvalitén på maten istället för mängden mat. En ortorektiker äter men är väldigt noggrann med vad hon stoppar i sig. Ortorektikern fastnar i ett tvångsmässigt ”hälsokostande”. En ortorektiker får ofta näringsbrist då de inte får i sig tillräckligt med näring och energi i sin kost.

VILKA TECKEN FINNS?
• Man undviker konsekvent fett
• Man blir mer eller mindre ”besatt” av kost och träning
• Fixering av vikt och kalorier
• Tvångsmässigt "nyttighetsätande"
• Ångest/ otillfredsställelse om man inte lyckas äta perfekt eller träna som man tänkt sig
• Vid ätande av något onyttigt kompenserar man genom överdriven träning

Personer med ortorexi upplevs som karaktärsfasta, har kontroll över mat och träning och verkar leva ett sunt liv. De kan även verka som förebilder då deras livsstil verkar sund och hälsosam enligt dagens hälsoideal. De drabbade kan dock uppleva ångest/otillfredsställelse när de inte lever upp till sina höga ideal och uppleva att de måste träna och äta "nyttigt" för att känna sig nöjda med sig själva. Kontrollen upptar större delen av det dagliga livet, vilket är problemet i all tvångsmässigt beteende. I början kan det vara svårt för den enskilde att upptäcka att det är ett problem. Det är oftast först när det styr hela livet och börjar hindra andra delar av livet som man kanske inser att det tagit överhand. Först då ser man liksom i allt överdrivet kontrollbeteende eller missbruk hur svårt det är att avstå. Sundheten har löpt amok.

 

MER INFORMATION
Mer information finns på följande länkar. Observera dock att vi inte kan ta något ansvar för innehållet på de sidor vi länkar till. Fler länkar på detta ämnet kan finns på vår länksida.

 

Netdoktor.se