SYMPTOM  / SMÄRTPROBLEM       

VAD ÄR SMÄRTA?
Smärta är en viktigt varningssignal för oss människor. Signalen är till för att vi skall agera på smärtan genom att agera på ett sätt som läker den, dvs. att utsätta den för rätt sorts beteende. Att inte ta i för mycket, att "plåstra om den", söka läkarhjälp eller att vila. För att veta vad vi skall göra måste vi förstå smärtan. Men ibland kan smärtupplevelsen ta överhand dvs. den tar för stor del av vårt liv i förhållande till den faktiska smärtupplevelsen. Ibland är smärtan på hög nivå och ibland på en lägre.

 

HUR KAN MAN LINDRA SMÄRTAN?
Det vi arbetar med inom KBT är att se vad som påverkar vår smärtupplevelse, hur smärtan påverkar hur vi mår men också att hur vi mår också påverkar smärtupplevelsen. Vi kartlägger och arbetar utifrån flera dimensioner; hur känslan, tankarna och våra handlingar påverkar smärtupplevelse och hur vi kan förändra den. Vi hjälper dig att kartlägga i vilka situationer som smärtan uppstår och vad du kan göra för att påverka den.

 

MER INFORMATION
Mer information finns på följande länkar. Observera dock att vi inte kan ta något ansvar för innehållet på de sidor vi länkar till. Fler länkar på detta ämnet kan finns på vår länksida.

 

SMÄRTA.NU